KULTURË

image

Sh.Q. AKSI: Tradita e mundjes vazhdon

Në prani të më shumë se 5000 dashamirëve të mundjes tradicionale, sot në fshatin Studeniçan të Shkupit u mbajtë manifestimi kulturoro-sportiv "Tradita vazhdon " 2014.
image

ITSHKSH prezanton vlerat e trashëgimisë

Instituti i Trashëgimisë Shpirtërore dhe Kulturore të Shqiptarëve (ITSHKSH) në Shkup, sot në lokalet e Gjimanzit “Zef Lush Marku” në Shkup, realizoi projektin “Vlerat e...
Më tepër
image

Katalizatori semantik

Katalizatori semantik i të bukurës në gjithësi është fryma që nuk është transferuar në përmasën objektive, si edhe vetë përjetimi i të bukurës. E bukura nuk u përket gjërave përreth nesh, por vetë subjektit/fuqisë shpirtërore të tij. Bartja e lëndës dhe harmonizimi i saj me laboratorin metalëndor në brendinë tonë na jep kuptim për harmoninë dhe të bukurën në të....
Më tepër
image

Promovohen tetë botime të reja shkencore të ITSHKSH-së

Instituti i Trashëgimisë Shpirtërore dhe Kulturore të Shqiptarëve (ITSHKSH) në Shkup, duke hyrë në vitin e gjashtë të funksionimit të tij si institucion publik shkencor,...
Më tepër
image

Sharri “i thiktë”

Emri Sharr është një nga reliktet e periodës antike që ka mbijetuar vijimisht a pandërprerë në gojën e shqiptarëve, sikurse dhe topikët Shkup, Shtip, etj. Gjithsesi, trajta Shar(r) e shqipes nuk mund të jetë zhvilluar me anë të një ndërmjetësie sllave, sepse, siç e ka vënë në dukje Çabej, trajta e dokumentuar Scardus, pas metatezës së likuidave, në sllavishten jugore duhej të kishte përfunduar në Skrad. Dhe, fakti që në sllavishten jugore ky mal quhet Šar, dëshmon qartë se këtë emër sllavët e jugut e kanë marrë nëpërmjet gojës së shqiptarëve. Tek emri i sotëm i malit Sharr duket të përmbahen kuptimet “i pjerrët, i rrëpirët, i thiktë”. ...
Më tepër
image

Skënderbeu i Kërçovës!

Kalaja e Kërçovës, ku supozohet se ndodhet qyteti ilir Uskana, përballë ngjashmërisë stilistike të disa monumenteve moderne, përvijon paradokset tematike të tyre, por edhe i ndërthur të vërtetat e historisë dykahëshe të kësaj ane, të asaj shqiptare dhe asaj sllave, ku Skënderbeu është gjetur midis Mbretit dhe Partizanëve! ...
Më tepër
image

Vdiq legjenda e letërsisë, Marquez

Kolumbia ka shpallur tre ditë zie kombëtare pas vdekjes së legjendës së letërsisë, fituesit të çmimit Nobel, Gabriel Garcia Marquez.  “Si qeveri dhe në kujtim të...
Më tepër
image

Marquez në gjendje të rëndë

Shkrimtari kolumbian, Gabriel Garcia Marquez, është në gjendje "shumë të brishtë" shëndetësore dhe me rrezik të komplikimeve. Deklarata e familjes vjen një javë pasi laureati i...
Më tepër
image

Partitë s’harxhojnë as letër për kulturë

Derisa partitë shqiptare, të pozitës dhe opozitës, vetëm e përmendin me 2-3 rreshta kulturën në platformat e tyre partiake, partitë maqedonase i kushtojnë asaj një rëndësi të veçantë. Kjo mund të jetë edhe arsyeja kryesore se pse kultura shqiptare në Maqedoni është e margjinalizuar....
Më tepër
image

Enkelana, qendër ilire

Pavarësisht se ku ndodhet qyteti që përmendet nga autorët antikë, për të cilin në bazë të hulumtimeve të publikuara janë ngritur dy hipoteza, ajo e arkeologjisë shqiptare që Enkelana është zbuluar në Kalanë e Pogradecit, dhe ajo maqedonase sipas të cilës Engelana ndodhet te Kalaja e Podmolit, andej ose këtej kufirit buzë bregut të liqenit të Ohrit, dihet se kjo zonë gjatë antikitet nuk ishte maqedonase, por përbënte krahinë të territorit ilir. ...
Më tepër
back 1 2 3 4 5 6 7 8 9 next gjithsej: 87 | shfaqen: 11 - 20